Sluit Logo Or Tea?

Theïne VS Cafeïne

Voor eens en altijd, is er nu een verschil tussen theïne en cafeïne? 

Het korte antwoord: "nee". 

De correcte antwoord: "nee, maar..."

 

Theïne en cafeïne zijn eigenlijk twee verschillende namen voor hetzelfde stofje. Chemisch gezien is de kern dus dezelfde. Cafeïne vind je bovendien niet alleen terug in koffie maar ook in frisdranken, energiedrankjes en zelfs chocolade! Theïne daarentegen vind je enkel terug in thee. 

 

Toch verschillen de mantelstoffen van theïne en cafeïne. De mantelstoffen die cafeïne omgeven zijn erg klein waardoor je de typische cafeïnekick al binnen enkele minuten voelt. De mantelstoffen van theïne daarentegen zijn veel groter waardoor het effect veel langzamer verloopt. De stof is pas een uur na consumptie aanwezig in het bloed en wordt geleidelijk afgegeven gedurende een periode van 6 tot 8 uur. Dit maakt dat je - in tegenstelling tot koffie of frisdrank - na het drinken van een thee geen last krijgt van een cafeïnecrash. Een kopje koffie werkt dus eerder als een oppepper terwijl een kop thee werkt als stimulator.

 

Ook is er een groot verschil in de hoeveelheid cafeïne. Koffie bevat namelijk 3 keer zoveel van de opwekkende stof in vergelijking met thee. Een pak gezonder dus want te veel theïne of cafeïne drinken kan negatieve bijwerkingen hebben. Denk hierbij aan hoofdpijn, rusteloosheid, angst en duizeligheid. Cafeïne wordt ook afgeraden voor zwangere vrouwen.  

 

Samengevat bevat thee veel minder theïne dan koffie en is daarom minder belastend voor het lichaam. Thee geeft een milde boost gedurende een langere periode terwijl koffie zorgt voor een instant stevige kick.

Cafeine vs theïne