Sluit Logo Mill & Mortar

Winterse kruidenkoekjes

Dit recept is voor +- 45 koekjes

 

Wat heb je nodig?

  • 180 gr bruine cassonade suiker 
  • 1 ei
  • 340 gr bloem
  • 120 gr boter
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 2 eetlepels honing
  • 2 koffielepels Cake Factor

Voor de afwerking: 

  • Bloemsuiker

 

Wat moet je doen?

 

Smelt de boter in een pan op een zacht vuurtje, voeg de cassonade en honing toe, laat inkoken tot het een dikke siroop is en laat deze dan afkoelen. Dit noem ik voortaan de suikersiroop. 

 

Meng de bloem, bakpoeder en Cake Factor. Voeg de suikersiroop en het losgeklopte ei toe en kneed de deeg tot een gladde deegbal (het blijft wel een dik, compact deeg). Verpak deze in huishoudfolie en laat afkoelen in de frigo voor minstens een uur. Om sneller af te koelen verdeel ik het deeg in 2 platte pakjes, dit is ook handiger bij het uitrollen. Je kan er ook voor kiezen om je deeg op dag 1 te maken en het te bakken op dag 2.

 

Kneed het deeg lichtjes zodat het 'handelbaar' is. Rol het uit tot een dikte van +- 4mm. Geef de koekjes een leuke vorm met cakevormen (aka uitsteekvormen) en leg de op de bakplaat (ik werk merk met een bakmat op een bakplaat). De restjes van tussen de vormen kneed ik opnieuw en rol ze opnieuw uit om daar ook vormpjes van te maken. 

 

Bak deze in een voorverwarmde over van 180°C gedurende 12min. (afhankelijk vd oven 10 à 15min.). Met dit recept heb je verschillende bakbeurten nodig, nu is het zo dat die 12 minuten de ideale timing is voor de volgende lading koekjes uit te rollen en uit te steken. 

 

Laat ze afkoelen op een rooster en werk af met bloemsuiker voor die extra winterse toets.

 

And that's the way the cookie crumbles!