Sluit Logo Mill & Mortar

Mighty meatlessballs

Deze linzenballetjes zijn het ultieme antwoord op de zoektocht naar lekkere smeuïge en smaakvolle vegetarische balletjes, met de kruimelige doch sappige textuur van gehakt.

 

Wat heb je nodig?

 

Materiaal:

  • Foodprocessor of hakmolen

 

Wat moet je doen?

Spoel de linzen en laat ze even uitlekken. Doe de havermout en walnoten in een foodprocessor, blend kort tot de walnoten grof gehakt zijn en de havermout wat fijner is. 

 

Voeg de linzen, alle kruiden en de olijfolie toe aan de havermout en walnoten. Pulseer verschillende keren kort, tot de ingrediënten vermengd zijn en de linzen grof gehakt zijn. Pulseer niet te lang. Om een gehakttextuur te verkrijgen, hebben we grovere stukken noot en linzen nodig. 

 

Doe het linzengehakt in een kom. Proef en kruid bij indien nodig. Doe wat water of olijfolie op je handen en rol kleine balletjes van het linzengehakt. Heb je tijd? Laat de balletjes dan een half uurtje of langer opstijven in de koelkast.

 

Verhit de olijfolie op middelhoog vuur en bak de balletjes bruin en krokant aan één zijde. Draai ze voorzichtig om en bak ook de andere zijde en haal ze daarna uit de pan. Ze worden steviger wanneer ze wat afkoelen. 

 

Serveer ze als hapje met een dipsaus of bij een lekkere pasta met tomatensaus, een tajine of stoofschotel.  

 

Tips

  • Heb je geen foodprocessor? Heel wat staafmixers hebben een kleine hakmolen als verlengstuk. Die is meestal groot genoeg voor dit recept! 
  • Je kan de balletjes ook in de oven bakken, op 220°C. Bak ze 10 minuten aan één zijde, draai ze om en bak ze vervolgens aan de andere zijde ook goudbruin. Ze zullen dan wel iets minder krokant zijn. 

 

 

 

Recept ontwikkeld door Stefanie Baert - Foodlove